kl 18:00 i Grue Kirke

Kvar er Kongen?

Kvar er Kongen?

Foto: Juliane Schütz

Grue 22 har ført oss tilbake til den tragiske kirkebrannen  gjennom  mange forskjellige uttrykk. Denne gangen skal vi se på kirken i Solør i et historisk perspektiv.  Vi skal trekke den røde tråden helt tilbake til 1022. Dette året la Hellige Olav sin kristne hånd over distriktet og skapte grunnlaget for den kristne kirken.

Konserten framføres sammen med kvadet som skildrer hendelsene ved Berga kirke.  Kvadet ble første framført ved 1000-årsmarkeringen på Vestre Berger på Roverud og er skrevet av Paul Inge Tønseth. Tove Hendnes har omarbeidet kvadet til nynorsk. 

Konserten er gratis

Hildegunn Øiseth – trompet

Jan Christian Gjems – gitar

Paul Inge Tønseth – piano

Magnar Hvarstad – bass

Erling Fossum – trommer

Deklamatør – Finn Gjems

Hildegunn Øiseth er utdannet på Ingesund College of Music. Hun er opprinnelig fra Brandval og etter hvert blitt en kjent trompetist i flere land i Europa. Hildegunn trakterer trompet, flygelhorn, neverlur og bukkehorn på konserten. Hennes musikk er sterkt inspirert av jazz og folkemusikk. 

Jan Christian Gjems er fra Grue og er etter hvert godt kjent for sitt eminente gitarspill.  Han er fortsatt bosatt i Grue og har spesialisert seg på tolking av bluesmusikk. Her får han fri utfoldelse med sine utvalgte gitarer. 

Paul Inge Tønseth er utdannet musikklærer fra Hamar lærerhøgskole.  Han har hatt kultur som arbeidsområde i skole og kulturadministrasjon fra han var ferdig utdannet i 1979. Nå er han pensjonist og benytter en hver mulighet til å dyrke sin lidenskap for musikk. 

Magnar Hvarstad er mest kjent som bassist innen helt andre stilarter enn det vi får oppleve her. Han har bred erfaring fra tyngre sørstatsrock. Her trakterer han sin bass på en ny og kreativ måte som bygger godt opp under stemningen i musikken. 

Erling Fossum er kjent som en allsidig kulturarbeider fra Grue.  Han har mange år bak seg som soloartist og både vokalist og trommeslager fra det lokale Halsbandet. Han har tidligere markert seg flere ganger gjennom Grue 22. 

Finn Gjems har vært yrkesaktiv som lærer, men også kjent for etablering av Kongsvinger amatørteater. Han har også vært ivrig i å gjøre teater til en viktig del av skoleverket. Her får han vise sitt sterke kunstuttrykk gjennom det vikinginspirerte kvadet. 

 

Søkelys på virkelighetslitteraturen

01 oktober 2022

Virkelighetslitteraturen, dvs. skjønnlitteratur som bygger på faktiske hendelser og personer, har hatt en betydelig oppblomstring i senere tid. I år er det 200 år siden den tragiske kirkebrannen i Grue. Denne katastrofen er sentralt tema i flere bøker, blant andre i Åsta Holths Johannes (1975), og i filosofen Peter Wessel Zapffes Lyksalig pinsefest (1972). Som ett av to bidrag til 200-årsmarkeringen vil Litteraturfestivalen i Grue sette søkelys på denne typen skjønnlitteratur.

"Da Gruekjerka brann"

12 august 2022

Med den tragiske brannen som bakteppe har Frode Hatli satt opp en forrykende konsert med «Lyksalig Pinsefest» som hovedverk. Det vil til avslutningsvis bli dansefest av de sjeldne med musikk fra Finnskogen i sentrum.

Konsert i Grue kirke med Glåmdal Kammerkor

05 juni 2022

Gabriel Faures Reqiuem framføres i Grue kirke av Glomdal kammerkor. De har fått med seg et knippe profesjonelle solister og musikere. Framføringen ledes av Ole Karsten Sundlisæter. Framføringen er gjort mulig takket være en generøs gave fra Grue Sparebank. Det er gratis inngang. Grue menighet marker kirkebrannen gjennom tre gudstjenester fordi 26. mai var datoen for kirkebrannen, første pinsedag var kirkeårsdagen (5. juni), markeringen avsluttes Allehelgensdag, 5. november, kl 18.00 hvor Hamar Domkor under ledelse av Trond Våge framføres Durufles Reqiuem. Under denne gudstjenesten vil det bli tent 116 lys.

Gå til toppen